Månedsarkiv: august 2012

Fremmedelement

Han havde set skiltet flere gange ud af sin øjenkrog, analysis of proteins, og havde bare registreret sætningen som endnu en overskrift på et utal af reklamer på stadion, når hans blik fejede hen over banen og de store menneskemasser. Nu kom han til at kigge lidt nærmere på reklamen. Den var da vist på arabisk? Overskriften, hvor der stod analysis of proteins var naturligvis på engelsk, men teksten under var på et fremmed sprog, med mærkelige skrifttegn, som ved første øjekast lignede arabiske skrifttegn, men som ved nærmere granskning så endnu mere fremmedartede ud end de normalt syntes ham.

Nu skete der pludseligt et spændende angreb på banen, hans hold rykkede overraskende hurtigt fremad, og overrumplede totalt modstanderens forsvar. Et dristigt skud drønede tæt forbi to spillere, strejfede målmandens hånd, og…ramte overliggeren. Øv. To centimeter fra en udligning. Det havde set sort ud længe, og nu var der kun fem minutter tilbage af kampen. Dette havde nok været sidste chance for at komme videre til semifinalen.

Han hævede blikket op mod reklamen endnu en gang. Analysis of proteins – hvorfor skulle en reklame om dette emne stå på et fremmed sprog, som ingen på dette stadion kunne forventes at læse?

Ledig stilling som landinspektør

Han læste overskriften om og om igen, som om han var bange for, at sætningen pludselig ville ændre sig, så der ikke længere stod det, han troede der stod.

Søges: landinspektør i København.

Han havde længe ønsket at flytte til København og komme tættere på sin kæreste, men der havde ikke været nogle relevante stillinger at søge. Før nu. Hans kæreste ville ikke nødvendigvis blive lige så begejstret som han selv over udsynet til, at han flyttede tættere på hende. Hun havde dog sagt engang, at det ville være dejligt, hvis de engang kunne flytte sammen, men det virkede som om hun mente, at det først behøvede at være om mange år.

Han vidste ikke helt om han skulle søge stillingen som landinspektør i København. Han ville gerne have stillingen, han kunne godt lide byen, og han ville gerne bo tæt på sin kæreste, så han ikke skulle pendle 100 km næsten hver weekend. Hun var imidlertid uhyggeligt bange for at binde sig til nogen, og havde det derfor fint nok med, at de boede langt fra hinanden, så de kunne have hver deres hverdag, og have det hyggeligt sammen i weekenderne. Hun havde erklæret ham sin kærlighed, men han var i tvivl om oprigtigheden.

Det er ikke altid træls

Selvom man har flere års erfaring er der altid spændende og udfordrende at starte i en ny virksomhed. Martin havde allerede 7 års erfaring indenfor arbejdet med receptionistarbejdet og kontorassistent med fokus på personaleadministration. Faktisk havde han endda også arbejdet som piccolo dengang han stadig var studerende på det lokale gymnasium. Men nu var han igen blevet sat med ansvaret for en virksomheds personaleadministration, hvilket der slet ikke generede ham. Næsten tværtimod. Han kunne godt lide at være den som folk spurgte om, hvor deres medarbejdere var, den der sendte breve ud med at tilmeldingen til årets julefrokost var åbnet. Men med ansvaret for personalets ve og vel, så var det også ham der ringede rundt til de ansatte hvis de uden grund udeblev fra en arbejdsdag.
Personaleadministration. Det er faktisk nogle gange lidt sværere end det umiddelbart lyder til, for når man ringer rundt og skruer bissen på overfor fejedrengene, så var det ikke altid at man gav dem lov at beholde deres arbejde. Til gengæld kunne han så bagefter kalde en studerende op og glæde vedkommende med at der nu kunne komme penge på kontoen, hvis man da bare havde lyst.

En god nyhed

“Jubii vi skal til at bygge nyt hus,” ringede min veninde jublende til mig den anden dag- “vi begynder til sommer og allerede i december står der et nyt hus klar til os”. Jeg lykønskede hende med den gode nyhed og var virkelig glad på hendes vegne. Nu havde hun og hendes mand i fire år boet i den lille Århus-lejlighed midt på Ringgaden. De var flyttet ind som kærester – så kom Mathias til – og forrige sommer var der bryllup på programmet. Og nu skulle næste kapitel i bogen skrives. Nyt hus. Det er heller ikke til at have småbørn i en lejlighed inde midt i byen – det havde min veninde konstateret allerede for flere år siden. Men derfra og så til at få taget beslutningen om at sælge lejligheden og flytte til noget andet, ja det tog længere tid end forventet. Ikke desto mindre var det tilfældet nu – og alternativet til den skønne by lejlighed, ja det var et helt nyt hus. Lækkert! “Jamen det er da bare alt for fedt for jer,” sagde jeg til Maria i telefonen – og vi aftalte at mødes samme eftermiddag, så jeg kunne høre meget mere om alle planerne omhandlende et helt nyt hus til hende og familien.

Protein passion

“I work with protein identification“.

Hun vidste, at hun ikke skulle have spurgt. Hun var jo et høfligt menneske, så nu følte hun sig forpligtet til at spørge interesseret til hans beskæftigelse. Det interesserede hende dybest set ikke, hvad han lavede, og da slet ikke, når det lød så kedeligt som det der med proteiner, eller hvad det var.

“Oh really? That sounds exciting. Protein identification, what is that all about?”. Hun prøvede at lyde interesseret, men ikke alt for meget. Hun troede dog ikke at han kunne høre forskel. Hun havde bare syntes at han så godt ud, og så var det interessant, måske lidt eksotisk, at han var amerikaner, så hun havde henvendt sig til ham.

Nu fortrød hun igen. Han så godt ud, ja, men spændende var han ikke, specielt ikke nu, hvor han var godt i gang med at forklare om protein identification, og hvordan han sad på et sterilt laboratorium dagen lang. Hun var duperet af hans dedikation og hans optagethed af emnet, og sådan følte hun tit, når hun talte med mennesker, der var passionerede omkring noget. Hun blev lidt misundelig over det, for hun syntes ikke selv hun var passioneret, men ville gerne være det.

Oplysningen

Han bladrede i de tusindvis af gule sider efter trätrappor. Han havde aldrig været helt god til at slå op i sådan en telefonbog. Det havde altid faldet ham svært at huske rækkefølgen i alfabetet udenad, og han endte som regel med at skulle synge alfabetsangen forfra inde i hovedet, før han kunne nå frem til det rigtige bogstav. A, b, c, d, e…og videre til r, s, t. TA-TE. Han vidste, at han skulle langt frem for at finde TR, men han orkede ikke at synge sangen igennem endnu en gang, så han bladrede bare fremad på må og få.

Der var det, “Trä”. Nu skulle han bare finde trätrappor, og så kunne han endelig finde et firma, der kunne bygge en trætrappe til førsesalen i deres svenske sommerhus. Imidlertid var det ikke nemt at finde trätrappor på de gule sider, for i dette fyrretræernes land var der uhyre mange virksomheder, der beskæftigede sig med træ, og derfor var der uoverskueligt mange firmaer i rubrikker, der startede med trä-.

Han var tæt på at blive utålmodig og irritabel. Han kunne jo også bare ringe til oplysningen, men han forstod ikke svensk så godt i telefonen. Dér! Trätrappor! Endelig!

Selvhjælp

“Du er simpelt hen nødt til at investere i en overvågning kamera løsning! Vi skal have øjne på lageret hele døgnet! Jeg fatter ikke, at det ikke er sket for længst!”. Han sad ved skrivebordet og forsøgte at få øjenkontakt med sin kompagnon. Det var umuligt at fortsætte som de gjorde nu, for der var indbrud mindst en gang hver anden måned, og deres forsikringsselskab havde truet med at opsige dem, hvis de ikke gjorde noget aktivt, og de havde allerede skruet op for præmien flere gange.

“Jaja, du har ret, og vi har snakket om det her før, om at få en løsning med overvågning og kamera, alarmer og alting, men det koster jo mange penge at gøre det effektivt, opsætning, kameraer, alarmer, det hele koster penge, og dem skal jeg sidde her og finde i budgettet. Det er mit ansvar!”

“Det kan ikke nytte noget, du. Vi SKAL have det overvågningsudstyr, ellers skal vi lukke biksen, det holder ikke!”

“Jeg ved det, det har du ret i. Måske kan vi selv klare opsætning af alarmer og kameraer, det kan vel læres, tror du ikke? Det er sikkert opsætning, der koster det meste, udstyret må da kunne købes nogenlunde billigt”.